Selecteer een pagina

Nieuws

Februari 2021

Biobased bouwmethode Top 7

Een helder overzicht van Daan Bruggink van Orga Architect met een verwijzing naar Brikawood onder 5 Systeemhoutbouw.

Klik hier voor het artikel.

Januari 2021

Zo energiezuinig is een woning van Brikawood!

Als voorbeeld zie je op de foto de prachtige woning (160 m2) van de eigenaren van Brikawood in de buurt van de Pyreneeën in Frankrijk. Het is op dat moment (begin dit jaar) -8 graden buiten maar binnen behaaglijk warm.
Ze verwarmen de woning slechts met een kleine radiator van 1500 W en hoeven deze maar maximaal 2-3 maanden per jaar aan te zetten.
Goed bouwen betekent dat je kierdicht en toch goed geïsoleerd bouwt.
Je bespaart dus niet alleen op de energiekosten maar ook op de verwarmingsinstallatie van je woning.
Deze woning is gebouwd met het standaard 250mm blok zonder een aanvullende isolatielaag en toch is de warmtevraag al in lijn met de Passief Huis norm.

Januari 2021

Hoe brandveilig is een woning van Brikawood?  

Voor professionals in de (hout)bouw is al langer bekend dat juist houtbouw en brandveiligheid beter samengaan dan sprookjes met 3 biggetjes. Maar voor toekomstige bewoners is het ook goed om te weten hoe het echt in elkaar zit. Daarom een aantal van de belangrijkste feiten op een rijtje: 

Slachtoffers van woningbranden zijn vooral te betreuren door aanwezigheid van synthetische brandversnellers in bijvoorbeeld kleding en meubels. Deze dragen bij aan de versnelling van de branduitbreiding maar juist ook voor een snelle ontwikkeling van giftige rookgassen waardoor veel mensen, na de brand ontvlucht te zijn, alsnog overlijden. 

Bij brandveiligheid wordt in het bouwbesluit gekeken naar hoe lang de constructie een brand kan weren zodat je veilig de woning kan ontvluchten en daarnaast hoe een product reageert op brand. 

Om aan te geven hoe lang een constructie brandwerend is wordt de afkorting REI gebruikt met daarachter een minimaal aantal minuten dat: 

 • R (Resistance); het draagvermogen van de constructie niet zal bezwijken 
 • E (Etancheite): de constructie geen vlammen laat doorslaan 
 • I (thermal Insulation): de constructie voldoende hitte isoleert naar naastgelegen compartimenten 

Doordat hout bij brand verkoolt wordt de inbranding afgeremd door de koollaag en pyrolyselaag met een voorspelbare maximale inbrandsnelheid van maximaal 1 mm per minuut. Daarachter behoudt het hout zijn structurele integriteit. 

De brandklasse geeft aan hoe een product op brand reageert.  

Brikawood heeft de Franse brandklasse M2 die gelijkgesteld is aan C-s2-d0. Dit geeft aan dat: 

 • C: dit materiaal een gemiddelde bijdrage levert aan de brand  
 • S2: een gemiddelde rookproductie heeft  
 • D0: geen brandende druppelvorming kent 

Nou weet iedereen dat een groot haardblok niet zomaar brandt… de brandklasse is onder andere afhankelijk van dikte, dichtheid en constructie van het materiaal. Door middel van impregnatie of afdekking is de brandklasse bij hogere eisen eenvoudig aan te passen. 

Brikawood wordt geleverd met een CE-markering en prestatieverklaring waarin voor de verschillende toepassingen kan worden aangetoond dat het voldoet aan de benodigde brandklasse en brandwerendheid. 

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over brandveiligheid maar dit zijn denk ik de belangrijkste zaken als het gaat om houtbouw ten opzichte van andere constructieve bouwmaterialen. Indien u hier nog vragen heeft, beantwoord ik die als oud brandweerman uiteraard graag. Een gezonde woning is immers ook een veilige woning!  

Ter illustratie hierbij nog 2 filmpjes die bovenstaande kort demonstreren 

https://www.youtube.com/watch?v=63HHsbFtDBo 

https://www.youtube. com/watch?v=G-J86Ka9MkQ 

December 2020

Artikel bij The New Builders over de Innovatie van Gert-Jan Siepel

December 2020

Natuurlijk staat Brikawood achter het VORM manifest met vele andere bouwers van de toekomst! Biobased bouwen is een no-brainer en mag niet gehinderd worden door ouderwetse rekenregels en een belangen spel van traditionele bouwers. De belangen van de volgende generatie gaan voor….

Manifest: een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland

November 2020

In november heeft Brikawood Nederland een presentatie mogen verzorgen in de webinar serie #biobased bouwen van Cirkelstad. Thema van de sessie was het uitgangspunt van de gebruiker en de menselijke maat.

Heeft u interesse in deze presentatie neem dan contact met ons op via info@brikawoodnl.com

Oktober 2020

Oprecht duurzaam of een tikkie minder vervuilend?

Het is volgens Brikawood alleen maar minder vervuilend als je:

 • Alleen maar richt op meer isolatie maar dat doet met ongezonde olie gerelateerde materialen
 • Alleen maar je dak volgooit met panelen voor het label “Nul op de Meter” terwijl je woning nog veel te veel energie verkwist
 • Een nieuw blok beton maakt en het circulair noemt omdat je er na gebruik nog mee ‘mag’ doen wat je maar wilt
 • Etc…

We weten inmiddels dat de traditionele bouw de schaarse grondstoffen teveel uitput, teveel CO2 uitstoot en er enorm veel afvalstromen zijn.

Uitgebreide rekenmodellen van CO2 en NOx footprint, C2C, BREEAM, LCA etc. geven al aan hoe omvangrijk het is om echt oprecht duurzaam bezig te zijn, maar in de basis komt het hierop neer: kijk goed naar materiaal- en (groen/grijs) energie verbruik in de hele keten van materiaalbron, via productie en bouw naar gebruik en end of life.

Leave only footsteps, take only memories is dan een mooi uitgangspunt:

 • Door alleen met hout uit duurzaam bosbeheer en andere biobased materialen te bouwen gebruik je een materiaal dat je zo lang en hoogwaardig mogelijk ‘leent’ van moeder natuur. Zij had die circulariteit al wat eerder uitgevonden dan wij… De plasticproblematiek laat zien dat bij niet-natuurlijke materialen de cirkel nog lang niet rond is!
 • Brikawood verbruikt qua energie in productie en bouw significant minder energie. Dit komt doordat het bouwmateriaal niet gefabriceerd hoeft te worden (dank je wel bossen…). Het kost dan alleen nog energie om het ruwe materiaal om te vormen in mooie Brikawood blokken. Daarna kan het licht en compact vervoerd worden (kent iemand al een vrachtvervoerder met vrachtwagens op groene waterstof?). Het kan zonder zware machines eenvoudig gemonteerd en gedemonteerd worden. En als je geen afval hebt, hoef je dat ook niet op te ruimen…
 • Een Brikawood woning/kantoor verbruikt door goede isolatie en kierdichting maar zeer weinig energie in de gebruiksfase.